HomeContact

Paul Van Gysegem

Paul Van Gysegem Quintet
© Cees van de Ven


donderdag 19 september 2019
Paul Van Gysegem Quintet
(in residence)

Vijf muzikanten met een indrukwekkend palmares en bekend in het jazzmilieu duiken in de studio gedurende enkele dagen in het kader van een residentieel project voor JazzCase. Ze stellen het resultaat van hun creaties voor in een afsluitend concert bij JazzCase in Dommelhof. Hun project wordt een zoektocht rond vrije improvisatie: tegendraads, non-conformistisch, met drang om gewaagde expressievormen uit te proberen. Dus ongetwijfeld avontuurlijk, maar vooral met passie en intensiteit. Er is geen vooropgezet schema vastgelegd, maar terugkerende kenmerken komen ongetwijfeld aan bod: de kracht van de stilte, spanning en ontlading, de balans tussen individuele en collectieve interventies, risicovolle keuzes en klankbehandeling, drive…

Van doorslaggevend belang bij dit kwintet is de kennis en kunde van de muzikanten om een ‘instantaneous idea’ als ‘instant composer’ om te zetten in klanken en geluiden op hun instrument met gepaste intonatie en timbre, om aldus een vernieuwende en passievolle communicatie te ontwikkelen. Geïmproviseerde muziek verankerd in de jazz, wars van traditionele structuren, met onmiskenbare invloeden van etnische muziek en klassieke avant-garde of van meesters uit de klassieke muziek. Verwacht kortom een open dialoog tussen muzikanten en het publiek.

De muzikanten vinden we terug in line-ups van diverse bands. Ze vertegenwoordigen diverse generaties uit de vrije improvisatiemuziek, waarbij enkelen behoren tot de pioniers van deze muziek in België. Zoals de naamgever van dit kwintet, éminence grise Paul Van Gysegem, die speelde met grootheden als Steve Lacy en Mal Waldron.


Paul Van Gysegem (contrabas, cello), Cel Overberghe (tenorsax), Patrick De Groote (trompet, flügelhorn), Erik Vermeulen (piano), Marek Patrman (drums).

- Plaats: Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, Neerpelt
- Tickets: Kassa: 15€; V.V. + Abonnement: 12€; -26jaar: 12€
- Contact: Dommelhof Neerpelt, +32 (0)11 80.50.02
- Aanvangsuur: 20.30 u ur

_________________________
© 2008-2019 JazzCase | Site: Webstylers