HomeContact

Dirk Serries - Tonus

Dirk Serries - Tonus
© Cees van de Ven


donderdag 16 november 2017
Dirk Serries - Tonus


Gitarist Dirk Serries is sterk gepassioneerd door de klassieke free jazz van de jaren zestig, zeventig en de huidige generatie. Alhoewel zijn talenten hun oorsprong ver weg van deze strekking vinden. Haast volledig afgestript spreekt hij met zijn elektrische gitaar een naakte taal, die opgebouwd is uit introverte frasering, pointillisme, bewuste manipulatie en occasionele energieke en snelle uitbarstingen.

Voor dit in residentie-project ‘Tonus’, dat gebaseerd is op een pianomotief van Martina Verhoeven, werkt hij samen met muzikanten waar hij gevoelsmatig een sterke band mee heeft en waarvan hij overtuigd is dat ze muzikaal kunnen aansluiten bij het gegeven van spelen met ruimte en discipline. Verhoeven werd bekend door haar abstracte organische fotografie en haar ontwerpen voor albumhoezen. De Londense saxofonist Colin Webster is een van de toonaangevende muzikanten van de nieuwe Europese avant-garde scene. Fluitist Jan Daelman kennen we vooral van het improvisatie-duo Keenroh met pianist Thijs Troch. De Engelse drummer George Hadow is woonachtig in Amsterdam, waar hij zich volledig op improvisatie stortte. Contrabassist Nils Vermeulen studeerde Instrumentenbouw aan het Gentse Conservatorium.

Compositorisch is ‘Tonus’ een werkstuk dat Dirks fascinatie voor zowel het desolate en het dissonante ten opzichte van het romantische en de warmte van klank weerspiegelt. Het is een stijloefening voor muzikanten én luisteraars in discipline, geduld en verfijning. Een confrontatie met tijd, ruimte, en de anticipatie daarop, waarbij het belang van zowel weglaten als toevoegen een centrale rol speelt.


Dirk Serries (gitaar), Jan Daelman (fluit), Colin Webster (saxofoon), Martina Verhoeven (piano), Nils Vermeulen (contrabas), George Hadow (drums).

- Plaats: Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, Neerpelt
- Tickets: Kassa: 15€; online boeking via www.dommelhof.be: 12,50€
- Contact: Dommelhof Neerpelt, +32 (0)11 80.50.02
- Aanvangsuur: 20.30u.

_________________________
© 2008-2018 JazzCase | Site: Webstylers