HomeContact

Ben Sluijs Kwartet

Ben Sluijs Kwartet
© Cees van de Ven


donderdag 19 januari 2017
Ben Sluijs Kwartet

Klik hier voor de recensie.

Helaas moeten wij u melden dat het concert van Eric Thielemans andermaal niet kan doorgaan. Maar een geluk bij een ongeluk. We stellen u nu een alternatief concert voor. Na Jazz Middelheim en nu in JazzCase het eerste concert van het nieuwe Ben Sluijs Kwartet.

De Antwerpse altsaxofonist Ben Sluijs was eerder in verschillende samenstellingen, met zijn quartet en met ¾ Peace te gast in Dommelhof. We kennen hem vooral als lid van groepen zoals Octurn, BRT Big Band, Brussels Jazz-Orchestra, Myriam Alter Quintet. Maar hij speelde ook met o.a.: Philip Catherine, Toots Thielemans, Bert Van den Brink, Stacy Rowles, Michel Herr, Bert Joris, Hein van de Geijn en vele anderen.

In zijn nieuwe kwartet laat hij zich bijstaan door enkele van de belangrijkste figuren uit de Belgische jazzscene: ervaren rot Dré Pallemaerts op drums en de jonkies Bram De Looze op piano en Lennart Heyndels op contrabas. Kortom een unieke combinatie van perfect op elkaar ingespeelde muzikanten. Ben Sluijs stelde dit nieuwe kwartet voor het eerst deze zomer voor op de Club Stage op Jazz Middelheim en speelt nu in primeur in JazzCase.

Je mag je verwachten aan poëtische, lyrische en soms mysterieuze en meditatieve jazz. Maar bovenal avontuurlijke muziek die deels los staat van partituren en conventies maar toch ook vaak terugvalt op sterke melodische patronen uiterst beheerst gebracht alsof het een zen-oefening betreft. ‘Van dromerig naar concreet, van ijlhoofdig naar intens, van tristesse naar vreugde: het is de draagwijdte van het leven zelf die Sluijs nu al jaren aan een stuk liefdevol in overwegend intieme klanken omzet.’ (Jan-Jakob Delanoye, Cutting Edge)


Ben Sluijs (altsax, fluit), Bram De Looze (piano), Lennart Heyndels (contrabas), Dré Pallemaerts (drums) .

- Plaats: Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, Neerpelt
- Tickets + drankje inbegrepen: € 16  -  voor CJP houders € 12,50 
- Contact: Dommelhof Neerpelt, +32 (0)11 80.50.02
- Aanvangsuur: 20.30u.

_________________________


© Cees van de Ven


Pareltjes van vakmanschap


Jazzcase bracht op 19 januari een uniek concert van het Ben Sluijs Quartet. In dit nieuwe kwartet, dat saxofonist Sluijs voor het eerst voorstelde op de Club Stage op Jazz Middelheim 2016, laat hij zich bijstaan door enkele gerenommeerde muzikanten van de Belgische jazzscene: de ervaren Dré Pallemaerts op drums samen met Bram De Looze op piano en Lennart Heyndels op contrabas, twee talentrijke muzikanten van de nieuwe generatie. Na Jazz Middelheim een mooie primeur in JazzCase!

Het beheerste en uiterst creatieve pianospel van De Looze, de warme basklanken van Heyndels, de uiterst subtiele percussie van Pallemaerts en daarbovenop het saxofoonspel van meester Sluijs zorgden voor een bijzonder warm concert. Lyrisch melodieuze passages wisselden elkaar af met meer uptempo nummers met aanstekelijke ritmes. Stuk voor stuk pareltjes van vakmanschap.

Het melodieuze openingsnummer 'Ice Crystal', met een mooi ritmisch begin op bas, aangevuld met subtiele pianoklanken, werd ingetogen gebracht. In 'Miles Behind' bracht Sluijs op sax, een ode aan grootmeester Miles, summier begeleid op piano en met stevige percussie. In het lyrische 'Arabe', met Ben ditmaal op dwarsfluit, groeide het aanstekelijke ritme crescendo naar het einde om ingetogen te worden afgesloten.

Het melancholische 'Sweet Dolores', een compositie van trompettist Kenny Wheeler, leek wel op het lijf van Ben Sluijs geschreven te zijn. Het nummer dreef lazy op Heyndels' warme contrabas van Lennart Heyndels en De Looze's speelse pianoklanken. In het mysterieuze en betoverende 'Mali', andermaal een feature voor de dwarsfluit, zorgden de donkere atmosferische basklanken en strakke percussie voor een stevige beat. Als toegift kregen we het dromerige 'Air Castles', een nummer met een pleidooi om nooit te stoppen onze dromen na te jagen. Mooi om de avond mee af te sluiten.

Al met al een uiterst warm concert dat voornamelijk uitblonk door vakmanschap en de ingetogen en bedachtzame manier van musiceren door de absolute top van de Belgische jazzscene.

Eind dit jaar volgt er een uitgebreide tournee met dit programma in het kader van de JazzLab-series en wordt er een cd opgenomen. We kijken er nu al naar uit!

(Robert Kinable)

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

_________________________


© 2008-2019 JazzCase | Site: Webstylers