HomeContact

Dimami (Trio & Quintet)

Dimami (Trio & Quintet) Dimami (Trio & Quintet)
© Cees van de Ven


donderdag 15 oktober 2015
Dimami (Trio & Quintet)

Klik hier voor de recensie.

Dimami is een trio bestaande uit altsaxofonist Miguel Boelens, contrabassist Dion Nijland en drummer Makki van Engelen. Het drietal verkent voortdurend nieuwe grenzen, maar houdt daarbij ook altijd de rode draad van de jazzgeschiedenis in het oog. De fantasierijke composities, vooral van de hand van bassist Nijland, zijn in de basis aards, want zelfs met de hoogste vlucht moet je weer op aarde kunnen terugkeren. Dimami werkt graag met gasten; zo wordt voor het concert in Dommelhof het trio versterkt met tenorsaxofonist Mete Erker en trombonist Joost Buis.

Deze tour staat in het teken van het nieuwe album ‘Back And Forth’, waarop Dimami zijn volle glans toont. Of, zoals recensent Rinus van der Heijden schreef in Jazzenzo: ‘Dimami’s palet is oneindig: de vrije- en collectieve improvisaties dienen met een hoofdletter te worden geschreven. Ze zijn een lust voor het oor, omdat de muzikanten hun instrumenten als tandwielen in elkaar laten grijpen. Pure opwinding is het resultaat!’

Een kwintet dat blaast, borrelt en bruist!


Dion Nijland (contrabas), Makki van Engelen (drums), Miguel Boelens (altsaxofoon).
Speciale gasten: Mete Erker (tenorsaxofoon), Joost Buis (trombone).


- Plaats: Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, Neerpelt
- Tickets + drankje inbegrepen: € 15  -  voor CJP houders € 12,50 
- Contact: Dommelhof Neerpelt, +32 (0)11 80.50.02
- Aanvangsuur: 20.30u.

_________________________


 


Kleurrijk en gedreven


Het trio Dimami met contrabassist Dion Nijland, altsaxofonist Miguel Boelens en drummer Makki van Engelen werd voor het concert in Dommelhof versterkt met tenorsaxofonist Mete Erker en trombonist Joost Buis.

Met 'Riddum' werd in de oorspronkelijke triobezetting het concert geopend. De mooie saxpartij van Boelens en de subtiele en lichtvoetige percussie van Van Engelen werden vlot overgenomen op contrabas door Nijland. Een mooie opener met het trio op zijn best en de muzikanten naadloos op elkaar aansluitend. In het hectische uptempo nummer 'Balkanibalisme' vermengde het trio op een aanstekelijke manier het exotische van Balkanklanken met de spontaniteit van jazz.

Het swingende 'Many Blessings', een compositie van Roland Kirk, dreef op de sterke ritmesectie met uiterst subtiel drumwerk door Van Engelen en een Nijland al even fijnzinnig solerend op contrabas, waarrond Boelens zijn sax voluit kon laten gaan. Speels en dartel, zo kunnen we het lichtvoetige 'Zacht En Opgewekt' het best omschrijven, waarbij Makki van Engelen kon excelleren. Het nummer was immers gewijd aan zijn drumleraar.

Het uptempo 'All Black', met een stuwende ritmesectie en bevlogen improvisaties van Joost Buis op trombone, was sterk, maar het hoogtepunt van de avond was voor mij ongetwijfeld de melancholische ballad 'View From Above', waarin Nijland het zicht vanaf zijn zolderkamer beschrijft. Een wat bevreemdend nummer met een mooie baslijn.

'Egirdir' beschrijft hoe een rustig Turks dorpje overspoeld wordt door toeristen. Een hectisch, vrolijk, speels en dartel nummer, met mooi gedreven saxpartijen van Miguel Boelens, sterk trombonespel en opzwepende percussie. Als bis werd het openingsnummer 'Riddum' hernomen, maar nu uitgebreid met de twee blazers, wat maakte dat het geheel voller klonk, meer power meekreeg en bovendien nog enkele mooie solo's opleverde. Als slotsom kunnen we stellen dat het een kleurrijk en evenwichtig opgebouwd concert was. De uitbreiding van het trio, dat al ruim 15 jaar in deze bezetting samenspeelt, leverde een uiterst breed en warm klankenpalet op. Drie blazers, een sterke ritmesectie en gedreven speelplezier, dat zichtbaar van elke noot afdroop, leverde een gevarieerd concert met wisselende stemmingen, dit alles mooi harmonieus en melodieus binnen de lijntjes.

(Robert Kinable)

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

_________________________


© 2008-2019 JazzCase | Site: Webstylers