HomeContact

Linus & Friends

Linus & Friends
© Cees van de Ven


donderdag 19 februari 2015
Linus & Friends
(in residence)

Klik hier voor de recensie.

Het duo Linus met gitarist Ruben Machtelinckx en rietblazer Thomas Jillings wordt voor deze gelegenheid uitgebreid met Øyvind Skarbø op drums en Frederik Leroux op gitaar.

De akoestische benadering van leermeesters als Nelson Veras en Pierre Van Dormael en de zin voor sfeervolle composities lieten hun sporen na bij gitarist Ruben Machtelinckx. Thomas Jillings speelt op altklarinet en tenorsax met een zacht en hees geluid. Linus maakt simpele, maar melodieuze en melancholische composities, waarin het samenspel en het samensmelten van de sound van de twee instrumenten belangrijke elementen zijn. Ze spelen eigen composities en improviseren daar ook op, hoewel het vooral bij kortere uitstapjes blijft. Geen notenwatervallen of volumeoverlast, maar bedachtzame soundscapes die een warme gloed uitstralen en die het principe van minder is meer huldigen. Trage, bijna slepende, maar ook bezwerende muziek, warme klanktapijten vol melancholie en verlangen, spaarzaam en intimistisch.

Muziek die doet dromen, zonder zweverig te zijn.


Ruben Machtelinckx (baritongitaar), Thomas Jillings (tenorsax), Frederik Leroux (gitaar), Øyvind Skarbø (drums).

- Plaats: Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, Neerpelt
- Tickets: 10,- euro - Dommelhof Neerpelt 011/80.50.02
- Aanvangsuur: 20.30u.

_________________________
Elixer voor de verbeelding

Sfeervol, sereen en een elixer voor de verbeelding, dat is het concert van Linus & Friends. Één set van veelal lange aaneengesloten composities en improvisaties vormen een fascinerende spanningsboog die zijn doel niet mist. Geen noot te veel, geen noot te weinig: alles in dienst van het muzikaal verhaal. De vier musici hebben gelijkwaardig part én deel hier. Die gelijkwaardigheid maakt je als publiek solidair met de individuele musici en met het kwartet als geheel.

In de bedrieglijk statische setting is er volop actie en interactie. Wisselingen van instrumenten bij Ruben Machtelinckx, Frederik Leroux en Thomas Jillings: gitaar, baritongitaar, banjo, basgitaar, E-bow, synthesizer, keyboard, tenorsax, altklarinet, C-melody sax. Ook Øyvind Skarbø bedient zich van het nodige slagwerkgerief. Maar het oogt allemaal organisch, relaxed en cool.

Het repertoire bestaat voornamelijk uit rustige composities in medium tempo en op een bescheiden geluidsniveau. Toch leidt dit zeker niet tot knikkebollen. De composities zijn boeiend van opbouw, de verschuivingen van de repetatieve thema's intrigerend. Hier wordt met gevoel voor schoonheid en wars van pathos gemusiceerd. Vanuit de basis wordt een muzikale bouwwerk opgetrokken, bijvoorbeeld in 'Folkish', waarbij je zelf de beelden kunt bedenken. Na een lang uitgerekte opbouw in crescendo volgt de terugkeer in decrescendo, totdat er nagenoeg niets resteert. Dan is het Leroux die plotseling een dansbaar thema lanceert, waar Machtelinckx op banjo zich met wat 'verstoringen' tegen 'verzet'. Leroux echter volhardt met het door hem ingezette melodietje, hetgeen uiteindelijk leidt tot consensus, waarna Thomas Jillings op altklarinet en Machtelinckx zich harmonieus verenigen en Øyvind Skarbø zorgt voor de juiste bedding.

Met tot de verbeelding sprekende composities van Machtelinckx en Jillings en de vertolking ervan werd het publiek op aangename wijze door dit viertal op sleeptouw genomen. Linus & Friends is in welke samenstelling ook de moeite waard om op de voet te volgen.

(Cees van de Ven)

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven. En hier  voor een impressie van de voorbereidingen tijdens de 'in residence' van Linus & Friends.

_________________________


© 2008-2019 JazzCase | Site: Webstylers