HomeContact

'Olivers Cinema'

Naamlozen.jpg
© Cees van de Ven

donderdag 17 oktober 2013
Oliver's Cinema - Concert/CD-presentatie

Klik hier voor de recensie.

Tuur Florizoone samen met Eric Vloeimans: een ongelooflijke match die vuurwerk belooft! Bijna onnodig beide muzikanten, die we al eerder in JazzCase te gast hadden, uitgebreid voor te stellen.

Accordeonist Tuur Florizoone is ondertussen wellicht uitgegroeid tot één van de meest geliefde muzikanten in Vlaanderen. Met grote flair en onweerstaanbare podiumprésence bewijst hij dat zijn ongewone instrument tot meer in staat is dan de gebruikelijke hoempapa op de straathoek. Trompettist Eric Vloeimans verwierf bekendheid met Gatecrash, een toegankelijke en onweerstaanbare cocktail van jazz, blues, rock en funk, die recht uit het hart komt en als een warme vloedgolf op je afkomt om je mee te voeren, in zijn greep te houden en niet meer los te laten.

'Ik was al jaren geïnteresseerd in het geluid van de accordeon, maar had daar nog nooit de juiste muzikant bij gevonden. Totdat ik op het werk van Tuur Florizoone gewezen werd.' Nadat Vloeimans opnames van de Vlaming had gehoord wist hij genoeg: die muzikant moest en zou hij ontmoeten! Hij zocht hem op met de vraag die je kinderen ook vaak aan elkaar hoort stellen: 'Wil je met me spelen?' Dat wilde Florizoone wel, graag zelfs. 'Gelukkig kende hij mijn werk en toen was het eigenlijk meteen duidelijk', aldus Vloeimans.

Beide muzikanten - elk op hun terrein zeer veelzijdig - zijn klaar voor de internationale podia. Met de cello van Jörg Brinkmann werd een derde klankkleur aan het palet toegevoegd. Brinkmann weet de juiste snaren te raken en al bij de eerste muzikale bijeenkomst was het betoverend.

Omdat de muziek zo vloeiend en evocatief is, doopte Vloeimans het ensemble Oliver’s Cinema: filmische muziek, maar niet per se filmmuziek.


Tuur Florizoone (accordeon), Eric Vloeimans (trompet), Jörg Brinkmann (cello).


- Plaats: Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, Neerpelt
- Tickets: 10,- euro - Dommelhof Neerpelt - 011/80.50.02
- Aanvangsuur: 20.30u.

_________________________
Oliver's Cinema: een avond puur geluk

Vooropgesteld: ik ben geen kenner van muziek, slechts een liefhebber. Wat hier volgt is dan ook geen recensie, maar een poging te beschrijven hoe een concert je dusdanig kan overrompelen dat het hart er van danst en al je zenuwen tintelen, en dat je alleen maar wou dat je meer oren had.

Het gebeurde op een donderdagavond in Neerpelt, waar podium JazzCase het trio Oliver's Cinema had uitgenodigd. Die naam is een anagram van Eric Vloeimans, meester-trompettist en initiator van het trio. Hij wilde al langer op muzikaal avontuur met een accordeon en vond de ideale bespeler in de Vlaming Tuur Florizoone. De Duitse cellist Jörg Brinkmann completeerde de kleine formatie.

Oliver's Cinema maakt filmische muziek, zei Vloeimans eens, en dat bleek een rake omschrijving. Vanaf de eerste tonen roepen de muzikanten een sfeer op waar je zelf de beelden bij droomt: een stil park in de herfst, straten in het duister van de nacht, een volks café waar men klinkt op het leven, dan weer een serene foyer, een bruiloft in Havanna, een paar dat traag door een ballroom danst. Klassieke klanken vermengen zich heel naturel met jazzy strofes en flarden volksmuziek, net zoals melancholie heel vanzelfsprekend overvloeit in monterheid en dan weer in ontroering.

"Dit is muziek voor de ziel," fluistert mijn Ingrid me in het oor, en ook dat is een rake omschrijving. Het is alsof deze tonen niet alleen het gehoor, maar alle zintuigen beroeren. Je ziet er filmbeelden bij, proeft smaken uit vreemde landen, ruikt geuren uit verre oorden en voelt hoe de klanken zich diep in je nestelen. Op elk gezicht om me heen staat een glimlach, ook op het mijne. Dit is niet zomaar een fijn concert – dit is zo'n avond waarop een paar topmusici geluk, puur geluk, uit hun instrumenten toveren.

(Matt Dings)

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

_________________________


© 2008-2019 JazzCase | Site: Webstylers