HomeContact

Jesse van Ruller Quartet

Door omstandigheden is het concert van Estafest komen te vervallen.
Daarvoor in de plaats is er een optreden van het Jesse van Ruller Quartet.
2011_11_27_7834ub640.jpg

donderdag  15 maart 2012
Jesse van Ruller Quartet

Klik hier voor de recensie.

Jesse van Ruller kan zonder twijfel gerekend worden tot de beste hedendaagse jazzgitaristen. Hij wordt alom geprezen om zijn unieke geluid, techniek en uitstekende composities. In 2003 speelde hij in duovorm samen met  Pat Metheny op het North Sea Jazz Festival. Daarnaast trad hij op met jazzgrootheden als Toots Thielemans, Mike Stern, Philip Catherine, Roy Hargrove en Christian McBride. Van Ruller is een veelgevraagd en vakkundig sideman. Hij treedt regelmatig samen op met Nederlandse collega's als Benjamin Herman en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Met zijn trio met Joris Roelofs (altsaxofoon, klarinet, basklarinet) en bassist Clemens van der Feen maakte Van Ruller de uitstekend ontvangen cd 'Chambertones'.

Vanavond treedt de gitarist aan met een drietal inspirerende muzikanten. Joris Roelofs is alom gekend om zijn heldere, lyrische en melodieuze spel en fascinerende improvisaties . Bassist Frans van der Hoeven heeft een  lange staat van dienst in het jazzcircuit. Hij is te horen op talloze opnamen; hij speelde samen met Bert Joris, Ivan Paduart, Tineke Postma, Fay Claasen, Jeroen van Vliet en vele anderen. Naast zijn improvisatorische inbreng zorgt hij voor het fundament, waarbij hij kundig geassisteerd wordt door Dré Pallemaerts, een zeer gewaardeerde drummer, die al vele jaren meedraait in de internationale jazzscene. Hij speelde bij mensen als Toots Thielemans, Joe Lovano, John Scofield en Philip Catherine.

Dit gelegenheidskwartet zal naast werk van 'Chambertones' ook eigentijdse interpretaties van jazzstandards spelen. Melodieus, gepassioneerd en eigentijds. JazzCase is blij u deze topformatie te kunnen aanbieden.


Jesse van Ruller (gitaar), Joris Roelofs (rieten), Frans van der Hoeven (bas), Dré Pallemaerts (drums)

- Plaats: Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, Neerpelt
- Tickets: 10,- euro - Dommelhof Neerpelt 011/80.50.02
- Aanvangsuur: 20.30u.

_________________________


 

Jesse van Rullers gelegenheidskwartet speelt niet als zodanig

Volgens trendwatcher Tom Palmaerts is creativiteit vandaag de dag trendy. "Creativiteit is in. We willen beleven, horen, zien, voelen hoe alles gemaakt wordt. Of het nu gaat om producten, muziek, dans of schilderkunst; we willen vooral zien dat diegenen die iets creëren het ernstig nemen. Het proces is belangrijk." Met deze inleidende woorden opende de programmator van JazzCase dit concert van het Jesse van Ruller Quartet. Een gelegenheidsformatie met Jesse van Ruller (gitaar), Joris Roelofs (altsax en basklarinet), Frans van der Hoeven (bas) en Dré Pallemaerts (drums). Dit concert was exemplarisch voor de geciteerde stellingen van deze trendwatcher, omdat het alle kernelementen in zich verenigde: creativiteit, de beleving van het maken, het creëren, het proces: alles is hier aan de orde. Vastgesteld kan worden dat 'de makers' het ernstig nemen, er helemaal én met passie voor gaan.

Vier getalenteerde musici, met een bovenmaatse dosis creativiteit, het vermogen om het beste uit zichzelf en hun medemusici naar boven te halen, willen het publiek daarvan deelgenoot maken. Jesse van Ruller is een muzikant die een concert lang speelt op topniveau. Hij verdient veel meer internationale erkenning dan nu al het geval is. Het water loopt je uit de mond bij zijn vertolking van Joe Hendersons 'Shades Of Jade'. Naast hem saxofonist Joris Roelofs, een muzikant die nooit verveelt. Een boeiend causeur op altsax en basklarinet. Het is goed dat hij, na jaren in New York gewoond te hebben, weer in Amsterdam is neergestreken en hier vaker te horen is. Verrukkelijk is hij op basklarinet in intro en vertolking van 'Norwegian Wood' van The Beatles. Samen met Van Ruller pakken ze je bij de lurven in het bekende 'Prelude To A Kiss'.

Het kwartet houdt het talrijke publiek deze avond in de ban met vakmanschap, puurheid en afwezigheid van gekoketteer en spektakel. De ritmesectie kon niet beter. Bassist Frans van der Hoeven is bekoorlijk met zijn heerlijk zangerige toon en gevarieerd en loepzuiver basspel. Dat komt mooi tot uitdrukking in zijn solo in het stuk 'Isotope', ook van Henderson.

Antwerpenaar Dré Pallemaerts speelt alsof hij al jarenlang met dit gezelschap toert. Ogenschijnlijk moeiteloos geeft hij mede vorm, inhoud, ondersteuning en energie aan dit kwartet. Hij geeft ieder het spel en tegenspel dat vereist is om maximaal te renderen, onopvallend en met een vanzelfsprekendheid die respect afdwingt. Zijn klasse hoor je ten voeten uit in Wayne Shorter's 'Juju'. Hij is een echte klepper, zoals ze in België zeggen!

'Ruimte', een ballad, is een kippenvel moment in de tweede set. Hier horen we dat Van Ruller ook een uitstekende balladvertolker is. Hij zal Van der Hoeven en Pallemaerts dankbaar zijn voor het door hen gespreide bedje, waarop hij en ook Roelofs kunnen excelleren. Anderzijds kan Van der Hoeven enthousiast zijn over de wijze waarop Van Ruller vice versa inhoud geeft aan zijn compositie 'New Resolutions'. Het klopt allemaal en men vindt elkaar moeiteloos en zonder hapering of twijfel. Jesse van Rullers gelegenheidskwartet speelt niet als zodanig, maar als een team: compact en op hoog niveau.

Tot slot nogmaals het woord aan de trendwatcher: "Mensen tussen 20 en 35 hebben weinig tijd en als ze uitgaan, willen ze dingen beleven. Iets dat de moeite is om uit huis te komen." Onder het publiek zaten nogal wat mensen uit deze doelgroep. Zij gaven door hun enthousiast applaus te kennen dat ze dit concert zeker als een belevenis hebben ervaren. Het was een memorabel concert en daarom was de encore, een compositie van Pallemaerts, dan ook onontkoombaar.

(Gerda Boel)

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

_________________________


© 2008-2019 JazzCase | Site: Webstylers