HomeContact

Corrie van Binsbergen

Corrie van Binsbergen_foto (c) Cees van de Ven.jpg

donderdag 22 april 2010
Trio Corrie van Binsbergen met gast Jeroen Van Herzeele

Klik hier voor de recensie.

Het trio Binsbergen, Offermans en Sun brengt in JazzCase het programma ‘Songs Without Words’ en nodigt daarbij als speciale gast Jeroen Van Herzeele uit.

Corrie van Binsbergen is initiator van vele projecten zoals ‘Corrie en de Grote Brokken’ een unieke band met kopstukken uit de Nederlandse jazz- en popscène  en de series ‘Schrijvers in Concert’ met o.a. Kees van Kooten, Toon Tellegen, Josse de Pauw, Ramsey Nasr en Remco Campert, een combinatie van muziek en literatuur waarin verhalen verteld én gespeeld worden.

Zelf zegt Van Binsbergen over het ‘Songs Without Words’ project: ‘‘We houden alle drie van welluidende muziek en groove, tegelijkertijd blijven we openstaan voor muzikale invallen. Het kan gaan van lyrisch naar heftig, altijd expressief. Yonga houdt van verhalen vertellen in zijn spel, ik denk dat dat heel goed past bij mijn stijl van spelen. Zijn open slagwerkgeluid past ook heel goed bij het solide basspel van Hein Offermans. Hein is bij uitstek een ‘liedjesman’, De composities van waaruit we vertrekken zijn ‘songs without words’.

De Belgische saxofonist Jeroen Van Herzeele was al eerder te gast in JazzCase aan de zijde van Ben Sluijs maar naast sideman in diverse formaties concerteert hij ook met zijn eigen kwartet.

Het wordt dan ook spannend uitkijken naar deze muzikale ontmoeting temeer daar het trio nooit eerder met hem samenspeelde.


Corrie van Binsbergen (gitaar), Hein Offermans (bas), Yonga Sun (slagwerk) en gast  Jeroen Van Herzeele (tenorsaxofoon) .

- Plaats: Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, Neerpelt
- Tickets: 10,- euro - Dommelhof Neerpelt 011/80.50.02
- Aanvangsuur: 20.30u.

_________________________
Er zijn geen woorden voor

Eind april speelt het nieuwe trio van gitariste Corrie van Binsbergen zijn eerste twee concerten. De aftrap is in Zaal 100, met trompettist Eric Vloeimans als gast. "Fantastisch was dat en het klonk of ze al jaren samenspeelden," zegt de gitariste zelf hierover op haar website. Een paar dagen later treedt het Corrie van Binsbergen Trio aan in JazzCase met Jeroen Van Herzeele als gast - het trio ontmoet de saxofonist deze dag voor het eerst.

Van Binsbergen plukt aan haar snaren, laat ze gillen. De bottleneck om haar vinger tegen de snaren aan geeft een metaalachtig effect. Van Binsbergen lijkt constant in dialoog met zichzelf te gaan: corrigerend, sturend. Ze brengt glooiende gitaarlijnen en speelt goedgeplaatste, rake noten.

De inbreng van drummer Yonga Sun is verrassend dynamisch, van bombastisch naar intimistisch. Dit concert bewijst andermaal de sterke ondersteuning die Sun kan bieden. Zijn open houding in creativiteit zorgt dat hij blijft zoeken naar nieuwe geluiden en effecten. Materialen die enigszins voor een bijzonder geluid kunnen zorgen, neemt hij in zijn spel mee. Zijn subtiliteit ontwikkelt zich voortdurend. Hein Offermans op contrabas zorgt gedurende het hele concert voor een sterke rode draad.

Gastspeler Jeroen Van Herzeele speelt doeltreffend, nadrukkelijk en toegankelijk, hoewel hij ook zeer vrij en krachtig uit de hoek kan komen. Hij heeft een warme jazzy sound op zijn sax. Met zijn spel geeft Van Herzeele ook richting aan het trio, wat leidt tot mooie geïmproviseerde stukken.

Het nummer 'Trein naar Oelambato' neemt je echt mee op reis; je komt op gang en daarbij kom je verschillende verhalen tegen. Met subtiel gebruik van overblowing en climaxpassages. Intens spel, sheets of sounds. Plus een ijzersterk unisono van Van Herzeele en Van Binsbergen. Opeenvolgend geven beiden elkaar richting aan. Dat leidt tot extatische momenten.

In 'Orbit' zit een veelzeggend zangerig thema. Bijna filmisch: op een heuvel uitkijkend over de wijde prairie naar de ondergaande zon. We horen een prangende, diep tastende solo van Van Binsbergen. Offermans speelt een bassolo over haar uitwaaiende gitaar; hij geeft extra kracht aan het nummer door de juiste noten te kiezen.

Concluderend: een sferisch en gevoelig concert met warme rockin' jazz, psychedelische, early Pink Floyd-invloeden en snel verschuivende ritmiek.

(Josien Lucassen)

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

_________________________


© 2008-2019 JazzCase | Site: Webstylers