HomeContact

As Guests

As Guests

donderdag 20 november 2008
As Guests

Klik hier voor de recensie.

As Guests, het samenwerkingsproject van de Tsjechische vibrafonist Miroslav Herak en de Slowaakse pianist Michal Vanoucek, speelt in het herkenbare idioom van het legendarische Modern Jazz Quartet. Er wordt hieraan echter zoveel eigens toegevoegd dat een eigen muzikale statuur ontstaat met een compact en homogeen groepsgeluid, gebaseerd op een voortreffelijk samenspel van piano en vibrafoon.

Aangevuld met de Belgische contrabassist Janos Bruneel en de Nederlandse drummer Yonga Sun klinkt dit multiculturele gezelschap bijzonder harmonieus, eigentijds en fris, met muziek waarin ook hun wortels in de jazztraditie doorschemeren.


Michal Vanoucek (piano), Miro Herak (vibrafoon), Janos Bruneel (bas), Yonga Sun (drums)

- Plaats: Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, Neerpelt
- Tickets: 10,- euro - Dommelhof Neerpelt 011/80.50.02
- Aanvangsuur: 20.30u.

_________________________
As Guests maakt complexe muziek toegankelijk

As Guests is het samenwerkingsproject van de Tsjechische vibrafonist Miroslav Herák en de Slowaakse pianist Michal Vaňouček, aangevuld met wisselende gastmuzikanten, vandaar ook de naam. Al enige tijd zijn de Belgische contrabassist Janos Bruneel en de Nederlandse drummer Yonga Sun de muzikale gasten. Het kwartet staat borg staan voor een evenwichtig en uiterst homogeen groepsgeluid, dat vooral gekenmerkt wordt door het interactieve samenspel van piano en vibrafoon. Deze bundeling van jong talent voelt elkaar naadloos aan; nergens is er een sprankeltje van elkaar voor de voeten lopende ego's te bespeuren. Ieders bijdrage staat ten dienste van het groepsgeluid en ieder krijgt voldoende ruimte om te schitteren. Het is dan ook prettig om zien dat de muzikanten niet alleen de toeschouwers, maar ook elkaar weten te verbazen en te verwonderen met hun inventieve solo's.

Vaňouček ontving vorig jaar terecht de Deloitte Jazz Award, een prijs die als aanmoediging geldt voor een getalenteerde jazzmuzikant die in Nederland al een zekere bekendheid geniet en aan het begin van een internationale carrière staat. Hij slaagde er in Dommelhof wonderwel in om uiterst complexe ritmes en melodieën tot een harmonieus en toegankelijk geheel te verweven. Zoals bijvoorbeeld in het complexe - met veel tempo- en sfeerwisselingen - 'Emana', dat zich bewoog tussen wegdromen en concentratie opeisende ritmes, die in alle hevigheid konden losbarsten. Of in het feeërieke openingsnummer, waarin de contouren van het groepsgeluid werden aangegeven: een melodieuze sound, geschraagd door een harmonische versmelting van piano en vibrafoon, afgewisseld met inventieve percussie.

In Wayne Shorters 'Footprints' kwamen vooral de mooie baspartijen van Bruneel tot hun recht. Avontuurlijk, zowel qua compositie als melodie, was 'Via Rosello', dat inzette met subtiel pianospel, een swingende beat en een meditatieve vibrafoon. De spitse dialoog over en weer tussen piano en vibrafoon zat ook in 'Beba Soag', een nummer dat pas echt op dreef kwam nadat drummer Sun en bassist Bruneel invielen, en met heftige breaks het geheel naar een climax toebrachten. In het bluesy en ritmische 'Off Shoot' bewees Sun dat hij naast intimistisch ook uitbundig en stevig kan drummen, waarmee hij zowel Herák als Vaňouček vooruit wist te stuwen.

De groep was bij momenten ook swingend met grappige ritmische wendingen, zoals in 'Solace Cells', een compositie van Vaňouček. 'Santine' was dan weer trager, met een sublieme Sun, wiens spaarzaam en functioneel percussiewerk in combinatie met Bruneels inventieve en strakke contrabasspel voor een uitgebreid klankenpallet zorgde. Na het uptempo 'Sunset Boulevard' werd met 'Dzinzik' - een klein, leuk melodietje - het concert stevig afgesloten.

As Guests klinkt fris, eigentijds en avontuurlijk, met een diep respect voor de jazztraditie. Dit kwartet jonge en getalenteerde muzikanten weet complexe muziek op een toegankelijke en boeiende wijze aan de man te brengen. In Vaňoučeks composities klinken zijn klassieke wortels sterk door. Met zijn vakmanschap slaagt hij erin zijn stukken, die vaak zeer gestructureerd en uit meerdere lagen zijn opgebouwd, als vloeiend en spontaan te laten overkomen. Dit getuigt van grote klasse. Een talent dat gekoesterd dient te worden!

(Robert Kinable)

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

_________________________


© 2008-2019 JazzCase | Site: Webstylers